تاریخچه

اقوام متمدن دوران باستان ، بویژه سومریها و آشوریها و بابلیها ، در حدود چهار هزار و پانصد سال پیش در سرزمین بینالنهرین (محل عراق کنونی) با برخی از مواد نفتی که در دریاچه قیر بدست میآمد، آشنایی داشتند. آنان از خود قیر به عنوان ماده غیر قابل نفوذ ، استفاده میکردند.
[/cq_vc_timeline_item][cq_vc_timeline_item timelineicon=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-university” itembackground=”grapefruit”]
رومیها و یونانیها نیز مواد قیری را برای غیر قابل نفوذ کردن بدنه کشتیها بکار میبردند. همچنین برای روشنایی و گرم کردن نیز از آن بهره میجستند.
[/cq_vc_timeline_item][cq_vc_timeline_item timelineicon=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-fort-awesome” itembackground=”grapefruit”]
با توسعه و پیشرفت تکنولوژی حفاری در اواسط قرن نوزدهم و تکنولوژی تقطیر و پالایش نفت در اواخر قرن نوزدهم و استفاده از آن در موارد غیر سوختی ، جهش حیرتآوری بوجود آمد. بطوری که امروزه صنایع پتروشیمی نفش اساسی و بنیادی در رفع نیاز عمومی جامعه به عهده دارد.
[/cq_vc_timeline_item][cq_vc_timeline_item timelineicon=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-cogs” itembackground=”grapefruit”]
ایجاد صنعت پتروشیمی در ایران قدمتی ۵۰ ساله دارد و به دهه ۱۳۳۰ شمسی بر میگردد
[/cq_vc_timeline_item][cq_vc_timeline_item timelineicon=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-handshake-o” itembackground=”grapefruit”]
در اواخر این دهه، وزارت اقتصاد وقت به منظور گسترش صنعت پتروشیمی در کشور، بنگاه شیمیائی کشور را تأسیس نمود و شرکت مزبور در سال ۱۳۳۷ طرح احداث کارخانه کود شیمیائی مرودشت فارس را به اجرا گذاشت.
[/cq_vc_timeline_item][cq_vc_timeline_item timelineicon=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-check-square-o” itembackground=”grapefruit”]
لیکن از آنجا که رشد این صنعت نیازمند فعالیتهای تخصصی گسترده تر و هماهنگ با صنعت نفت و گاز بود، به زودی ضرورت ایجاد سازمانی برای توسعه و هدایت صنعت پتروشیمی مشهود گردید و به همین سبب در سال ۱۳۴۲ شرکت ملی صنایع پتروشیمی با مالکیت دولت و تحت پوشش شرکت ملی نفت ایران تأسیس گردید و کلیه فعالیتهای مرتبط با ایجاد و توسعه صنایع پتروشیمی در این شرکت متمرکز گردید.
[/cq_vc_timeline_item][/cq_vc_timeline]
اطلاعات عمومی صنعت پتروشیمی

صنعت شیمیائی از جمله صنایع مطرح در چند دهه اخیر می باشد.
توجه خاص کشوها به این صنعت موجب رونق و فراگیری آن در جهان گردیده است و در حال حاضر صنایع شیمیائی بعد از صنایع غذائی و خودروسازی سومین صنعت بزرگ جهان محسوب میشوند.
ایران نیز به عنوان چهارمین تولیدکننده نفت جهان و داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز دنیا، ۸۰ درصد درآمدهای صادراتی خود را از نفت و گاز تامین میکند و امیدوار است تا پایان دهه جاری ۱۴ درصد از بازار جهانی پتروشیمی را در دست بگیرد و ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی خود را به ۲۳ میلیون تن در سال افزایش دهد.
طیف گسترده ای از محصولات مصرفی ، مواد اولیه ، محصولات صنعتی از محصولات پتروشیمی می باشد که مطابق دسته بندی کدهای ISIC عمدتا در کدهای ۲۳۲۰ ، ۲۴۱۱، ۲۴۱۲ و ۲۴۲۱ قرار می گیرد.
از ویژگیهای دیگر این صنعت، تنوع محصولات آن و تأمین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع پایین دستی آن میباشد که از نظر اشتغال زایی و کسب درآمدهای ارزی و قطع وابستگی نقش بسیار مؤثری در اقتصاد کشور دارد.
تولید محصولات پتروشیمی به گونهای است که معمولاً یک واحد اصلی در بالا دست، ماده اولیه واحدهای دیگر را تولید میکند، مانند واحد الفین که با تولید اتیلن و پروپیل نیاز واحدهای پلیاتیلن و پروپیل را تأمین میکند. در صنایع وابسته به نفت هر چه به سمت محصولات نزدیک به بازار مصرف متمایل شویم، با فرصتهای شغلی بیشتر و کم هزینه تر روبرو هستیم.